Binga

2011.11.21. 10:43 Prem-blogger

Kár tagadni, nem lehetett nem ismerni a faluban ezt a nénit. Mondjuk inkább úgy, hogy hölgyet, mert a büszkesége mindig jobban fűtötte őt annál, minthogy elfogadja a korát. Bár ennek ellenére teljesen tisztában volt magával, hány éves, mennyit ér és mennyit élt. A kor, hát az egyszerűen nem számított. Megtanított rá engem, de még apámat és neki az apját is arra, hogy mennyire meghatározóak életünkben a „böbetűs” szavak. Büszkeség, barátság, biztonság és boldogság. Ínségesebb időkben hiába ront ránk a bánat, vagy a balszerencse, ha megtaláljuk a belső békénket minden jobb lesz. Volt egy elmélete arról is, hogy Jókai regényébén a Baradlayk okkal nem holmi K- vagy N-betűs család. A „bé” az mindig ott van az életben, a bába segít, ha jön a baba és a sírba majd betesz az aki be fog tenni. (Néhol nem találta meg szegény hölgy a béket, de ettől még sokat nem tévedett)

Gyakran meglátogatom még mostanában is, talán már kilencven felé jár, de ez nem beszédtéma. Apropó, beszélgetés, hát ez is bés és senki nem tagadhatja, hogy lényeges. Tehát, ne térjek el a tárgytól nemrég meglátogattam. Az élet küszöbén állva reméltem, hogy valami tanácsot tud nekem adni. A válasz annyi volt, hogy „binga”. Csodálkozásomat nem lepleztem, ilyen szó nincs is. Lehetne bingó, vagy benga. Értelmes szavak, de a jövőm szempontjából túl sokat nem sejtetnek. Udvariasan ki is fejeztem értetlenségemet a buta tekintetemmel és mivel a hölgy jóindulatú volt elmagyarázta. Mint az évek száma, úgy a szavak is csak… szavak. Te döntöd el, hogy mit is jelentenek. Legyen a te szavad a binga, mondta a hölgy. A jelentését majd életed folyamán kitalálod, de mindig emlékeztessen a többi „böbetűs” szóra. Békére, boldogságra, barátságra és a többire. Éld ezek szerint az életedet és majd, ha egy fiatal majd tőled is megkérdezi, hogy hogyan éljen sikeres életet, majd te is mondhatod neki, hogy binga. Addigra te megtalálod, hogy mit is jelentett ez a szó, de hagyd, hogy más is rájöhessen önmagától.

Mindennek már jópár éve. Igaza volt a hölgynek, a binga minden amit megélünk. Számomra a binga az élettapasztalat amit ezalatt az ötven év alatt megszereztem. De a valódi jelentését nem lehet szavakkal leírni, a binga egy folyamatos változó érzés. Tudjátok, valahol ott van a szívemben és segít a többi érzésnek, hogy remek összhangban éljenek egymás mellett. A boldogság és a bánat, a béke és a balszerencse, hála a hölgy tanácsainak tökéletesen megfér egymás mellett. Köszönöm nagymama.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prem.blog.hu/api/trackback/id/tr323400534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása