Mai felfedezésem: penzbehajtas.net

2011.12.30. 20:43 NDT

 Jelentem tisztelettel, megtaláltam napjaink legkülönösebb és egyben legkevesebb tudást igénylő munkáját.

A gengszterfilmekből ismert behajtói munkakörről azt gondolnánk, vagy az alvilág sajátos keretei között létezik vagy sehol. De nem, a jogállami, demokratikus és humánus rendszer (amiben élni remélünk) szintén megkívánja, sőt, megköveteli adósságbehajtók létét.

Természetesen szigorúan a törvény adta határok között mozoghatnak csak, ezt a penzbehajtas.net oldalon többször is kihangsúlyozzák.

Tevékenységük dióhéjban a következő: ha az adós (cég, magánszemély) a végrehajtó többszöri felszólítására sem rendezi tartozását, a "Behajtó Iroda" emberei kezdenek el neki szerelmetes leveleket írkálni, majd módszeres telefonos zaklatás, végül pedig személyes látogatás következik. A honlapon van kép a jó kiállású fiatalemberekről munka közben is. Elegáns munkaruhájukban állnak házak előtt.

Itt tenném én fel a kérdést, hogy mégis mire jó ez az egész? Aki nem akar fizetni, az miért változtatná meg véleményét, csak mert négy-hat férfi a háza előtt tart teadélutánt? Ha hozzám jönnének, és becsöngetnének, kiszólnék, hogy "nem veszünk semmit!", aztán mennék a dolgomra. Ars poetikájuk szerint egy ujjal sem nyúlhatnak senkihez. Ez így inkább egy kisebb létszámú bér-tüntető tömegre hasonlít (bár külső alapján ítélkezve csak a szélsőjobboldali politikusok követői közé tudnának feltűnés nélkül beilleszkedni), mint a Corleone-família hasonló küldetésű különítményére.

A honlapon kiemelten sikeres esetként említik egy szegedi cukrászda tulajdonosa ellen intézett bevetésüket, mikor is a besétáló urak látványától megrettenve a vendégek sürgősen elhagyták a helyiséget, a biztonsági őrök pedig rendőrt hívtak. A rendőrök persze úgy jártak, mint Micimackó (t.i. semmi dolguk nem akadt), hiszen az urak csak demonstratív jelleggel üldögéltek az asztaloknál. A vezetőjük beszélt a tulaj jogi képviselőjével, aki elmondta, hogy az ügyben még nincs jogerős ítélet. Ez volt a "pszichológiai hadviselés"? Hát ehhez képest egy lazább, az iskolaigazgatónál tett vizit is Andrássy út 60.

Én az aktuális főpincér helyében széles mosollyal arcomon üdvözöltem volna az új vendégeket, esetleg megjegyezve, hogy "jé, összeöltöztetek?" majd eléjük téve az étlapot felhívom figyelmüket a napi ajánlatra, és arra, hogy a tulaj vendégei egy kávéra. Az ilyen feszültségkeltéshez két fél kell...

A törvényt szigorúan betartva gyakorlatilag semmit nem tehetnek, amivel meggyőzzék az adóst. Amit ők megtesznek, azt megteheti bárki saját maga, sőt, akár egy törékeny kislány is. Ja, hogy az Iroda dolgozói komoly szaktudással rendelkeznek, és sok év tapasztalatával? Bocsánat, ez esetben mégiscsak megéri kifizetni nekik a behajtani kívánt összeg 1%-át (de minimum 50 kilót).

Félreértés ne essék, nem kívánom, hogy ezek az urak bárki ellen fizikai erőszakot alkalmazzanak. Csak kíváncsi lennék, hogy vajon 65 kilós szakembereket miért nem alkalmaznak...

A választ megtalálom a honlapon: "a kollegáim nem azért nagydarabok és erősek, hogy valaki ellen tudjanak erőszakot alkalmazni, hanem a megjelenésük során az adósoknak eszébe se jusson ilyen öngyilkos gondolat"

 

Mégis, miért jutna eszébe bárkinek is olyan embereket bántani, akik a légynek sem ártanak? Ha nem szemetelnek és hangoskodnak, akkor addig álldogálhatnak a házam előtt, amíg nekik jólesik.

De érdekesen árnyalja a képet az alábbi szövegrészlet:

"A pénzbehajtással foglalkozó cégek tág határokon mozognak. Az egyik véglet, akik kizárólag levelezéssel vagy kedves telefonbeszélgetéssel próbálják az adósokat a fizetési hajlandóságukra rábírni, valljuk be nem sok eredménnyel. A másik véglet, akik minden jogi háttér nélkül fejetlenül rohannak az adóshoz és nem riadnak vissza még a fenyegetéstől és a kemény fizikai erőszaktól sem. A két véglet egymásra mutogat. Az öltönyösek rémhíreket mesélnek a lehetséges ügyfélkörnek a kigyúrt kopaszok módszereiről, míg a kopaszok kinevetik az eredménytelen öltönyöseket. Tipikus magyar mentalitás. Mind a két fél állításában van igazság, de ennek ellenére mind a két tábor tanulhatna valamit a másiktól."

 

 

 

HOGY MI?! "Mindkét fél állításában van igazság"?! Meg tanulhatnának a másiktól? Ezt én inkább nem akarom érteni. Nem, nem gondolok bele. Rátok bízom, értse mindenki ahogy akarja.

 

A végére még annyit, hogy az (egyébként zseniális) Kim Dzsong-Il néz-blog képgyűjteményéhez hasonlíthatnám a honlapon szereplő képeket, csak itt a kollekció címe az, hogy "A Costella Behajtó Iroda munkatársai állnak".

 

Aki kedvet kapott ehhez a munkához, jelentkezzen bátran valamelyik hasonló cégnél, a Costella alapítója és irányítója szerint mindig komoly szükség lesz rájuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prem.blog.hu/api/trackback/id/tr203507872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása