Felsőoktatási felvételi - 2020

2011.12.19. 18:36 Prem-blogger

Az utóbbi évek gyakorlatához híven a felvételit 2020-ban is már csak online lehet feladni. Mivel az informatikai oktatás már legalább annyira fontos, mint hat idegen nyelv autodidakta módszerekkel történő elsajátítása, ezért a felvételit bináris kódban írva áll módjukban az egyetemeknek elfogadni.

Költségpolitikánk miatt nem alkalmazunk külön a felvételi miatt embereket. A helpdesk és egyéb adminisztrációs munkát teljes egészében pókok és bambusznádak végzik el, de nem aggódunk a túlterheltség miatt, mivel az államilag támogatott félévek számát ismét csökkentettük kettővel, így idén ez a szám -6, vagyis Ön úgy is fizet hat félév költségtérítést, ha be sem adja a felvételit semelyik képzésre sem.

A Felsőoktatási felvételi tájékoztató című kiadvány kiadási dátumát törvény rögzíti február 14. délutánjára, így Önnek több, mint 36 órája van eldönteni, hogy hova szeretné beadni a felvételit, de a szakok itt még nincsenek megnevezve, a könyv csak kódszámokat tartalmaz, Ön majd augusztusban megtudja, hogy felvételt nyert-e, majd októberben megtudja, hogy az elmúlt két hónapban mely egyetemre járt.

Az idén több új szak is indul, az állami szükséget figyelembe véve, ilyenek például az Azori-szigetek tanulmányok és a hullócsillagokkal foglalkozó meteorológia. (A sikeresen működő, vasutasokkal foglalkozó bakterológia példájára.) Viszont megszüntetjük az orvos- és a mérnökképzést, mivel egy ilyen képzés árából, rengetegszer meg lehet tenni a Sopron-Budapest utat egy Audival.

Az intézmény-összevonások mértéke idén sem csökkent. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolát összevontuk a Rabbiképző Főiskolával és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológia szakával, mivel, ha egy Istent hisz mindenki, akkor minek kell külön képzést biztosítani mindenki számára. Ezen kívül a gödöllői mezőgazdasági képzéseket összevontuk a Corvinus közgazdasági képzéseivel, ezzel megteremtve egy egységes gazdasági képzést, az ország szívében, Balmazújvárosban.

A kommunikáció és médiatudomány alapszakra felvehető hallgatók számát tovább csökkentettük. Idén kétszer annyi embert nem fognak felvenni, mint amennyi jelentkezik. A felvételiző diákoktól elvárjuk, hogy magasan legyenek képezve retorikai tudományokban, így csak azon esetben nyerhetnek felvételt, ha két felsőbb éves hallgatót rábeszélnek, hogy hagyják ott a képzést.

Az érettségi rendszere is változik. A két élő és egy holt nyelvből tett nyelvvizsga mellet továbbra is elvárás a legalább három általunk kitalált tudományágból való érettségi. Újítás viszont, hogy a felvételizőknek már az érettségi folyamán legalább 30 kredittel rendelkezniük kell. Felvételi követelmény továbbá az írásos beleegyezés abba, hogy nem csak, hogy Ön nem hagyja el élete végéig Magyarországot, de addig át sem veheti a diplomát amíg három külföldit át nem csábít Magyarországra.

Sikeres felvételit és boldog egyetemi éveket kíván Önnek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Felsőoktatási és Bányarab Ügyi Államtitkársága
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prem.blog.hu/api/trackback/id/tr53476211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása